Schaap & Wol

Recensies

5
Ben mijn thuiszorg enorm dankbaar, heb nu geen koude voeten meer. Ongelooflijk, dankzij... - Lees verder

Nieuw-Zeeland: land van de schapenhouderij

Met vier miljoen inwoners en zo’n zeventig miljoen schapen kun je in Nieuw-Zeeland niet om de schapenhouderij heen. Soms letterlijk niet, als je midden op de weg een grote kudde schapen tegenkomt. Dat is een prachtig gezicht.

Met dank aan James Cook

James Cook bracht de eerste schapen mee naar Nieuw-Zeeland. Op zijn tweede reis uit Engeland had hij twee Merinoschapen aan boord. Hij zette ze in 1773 in de Marlborough Sounds aan land om te zien of ze daar konden aarden en overleven in de bergen.

Koning schaap: de Merino

De Merino word wel de koning van de Nieuw-Zeelandse schapen genoemd vanwege zijn heerlijk warme wol. Niet voor niets wordt in alle schapenwollen sloffen van Woollies Merinovacht gebruikt. Kijk maar eens naar de schapenwollen sloffen collectie. In Nederland is het Merinoschaap een zeldzaamheid en ook in de rest van Europa komen ze nauwelijks voor.

Kleine maar sterke schapen

De Merinoschapen worden gehouden in het ruwe bergachtige landschap van het Zuidereiland. Daar leven ze onder barre omstandigheden, met alleen oorspronkelijke grassoorten, harde pollen en taai berggras als voedingsbron. Ondanks hun zware vacht zijn het kleine, maar sterke schapen, die goed tegen de kou kunnen.

Tien keer dikkere vacht in schapenwollen sloffen van Woollies!

De Merino geeft dankzij de vele huidplooien tot wel 5 kilo wol per jaar! Dat is veel. Dit komt omdat Merinoschapen een zeer dichte vacht van ongeveer vijftig miljoen wolvezels hebben. Dat is tien keer zoveel als gemiddeld bij een ander schaap. Bovendien is de wol van een bijzondere kwaliteit. De fijnste en langste wol groeit op de flanken en schouders, de grofste op de poten. De wol kenmerkt zich door ragfijne, lange en sterk gekroesde woldraden, waarvan zeer fijne en zachte merinowol wordt gemaakt. Deze zachtheid is kenmerkend voor merinowol. Wol van Nederlandse schapen is veel stugger en harder. De wol kriebelt niet waardoor het zeer geschikt is voor tal van toepassingen.

Hier lees je meer over de voordelen van Merino schapenwollen sloffen.

Cheers! (dat is Nieuw-Zeelands voor "dank u wel"), 

Reinier